HIDAYAH, Kompilasi Tafsir Surah Yunus, Munafiqun dan Hadid


Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat memberi autograf karya terbarunya berjudul HIDAYAHTuan Guru tidak menghampakan pembaca setia siri-siri tazkirahnya

Tanggal 10 Januari 2009, Padang PJS 4 di Taman Medan telah menyaksikan kehadiran audien mencecah hampir 30 000 orang. Majlis ini diadakan bersempena perasmian Pejabat baru Pas di Petaling Jaya Selatan oleh Tuan Guru Dato’ Haji Nik Abd Aziz Nik Mat. Majlis bermula jam 9.30 malam dan berakhir sekitar 12.00 tengah malam. Majlis ini diisi dengan slot ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Solehin Mukhyi, Ketua Pemuda PAS Selangor, Kapten (B) Datuk Zahar Hashim dan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abd Aziz.

Dalam sesi ini, Tuan Guru Nik Abd Aziz tekal mengingatkan para hadirin terhadap kekuasaan dan penciptaan segala sesuatu adalah milik Yang Maha Satu dan menyeru agar umat Islam memerkasakan ketakwaan dan keimanan kepada Allah s.w.t. Tuan Guru memimpin bacaan doa keamanan bagi Palestine dan kehancuran bagi puak kuffar Yahudi. Kecaman terhadap Israel dilaungkan bersama-sama hadirin yang mewakili semua kaum di Malaysia; melayu, cina dan india.

Apa yang menarik, majlis ini sempat meraikan ’penghijrahan’ Kapten (B) Datuk Zahar Hashim yang disambut dengan lilitan selendang serban dibahu dan pelukan mahabbah oleh Tuan Guru Nik Abd Aziz. Manakala YDP PAS Petaling Jaya Selatan, Ustaz Ghazali Shaari menyerahkan borang keahlian PAS dikalangan ahli UMNO bahagian PJS.

Bersempena terbitan karya terbaru Tuan Guru Nik Abd Aziz berjudul HIDAYAH, sesi autograf sempat diadakan bersama penggemar kompilasi siri kuliah Tafsir al-Quran. Malah, Kapten (B) Datuk Zahar Hashim membeli 100 naskhah untuk diagih-agihkan kepada seluruh masjid di PJS. Naskhah HIDAYAH adalah kompilasi tafsiran surah Yunus, Munafiqun dan Hadid yang menakungi limpahan fikrah Tuan Guru Nik Abd Aziz. Bagi pembaca setia siri-siri kuliah Tafsir al-Quran Tuan Guru pasti teruja dengan method penafsiran ’membumikan al-Quran’ yang berkitar dalam lingkungan realiti semasa. Bukan tafsiran membuta tuli seperti tafsir Al-Quran gagasan pengamal liberalisme. Jika anda berminat memiliki kompilasi Tafsir HIDAYAH, boleh dapatkan melalui Unit Jualan Anbakri Publika atau ajen-ajen yang dilantik.

No comments: